Home /
Welke plastic wegwerp producten zijn verboden vanaf juli 2021?
Welke plastic wegwerp producten zijn verboden vanaf juli 2021?
Een datum om als verswinkel, horeca- en vooral ook cateringbedrijf in de gaten te houden: 3 juli 2021. Vanaf dat moment wordt de import en productie van bepaalde zogenaamde ‘single use plastics’ verboden in Europa, dus ook in Nederland. Een ingrijpende gebeurtenis, want het arsenaal aan plastic foodverpakkingen en disposables in ‘onze’ branches in gigantisch.
Vandaar dat wij als leverancier de afgelopen jaren bezig zijn geweest ons assortiment te vergroenen en verduurzamen. Want dat is uiteraard de reden van het verbod: het mileu. Plastic vergaat niet en 70% van het zwerfafval op zee bestaat uit wegwerp-producten van dit materiaal. Belangrijk dus om daar iets aan te doen, temeer omdat er inmiddels veel plastic-vrije alternatieven zijn voor wegwerpplastics.
Goed om te weten is dat alle plastic verpakkingen en disposables uiteindelijk verboden gaan worden, maar dat dit in fases gaat gebeuren. Waarbij 3 juli dus de eerste groep producten aan de beurt is. Voor veel bedrijven die wij leveren is het echter onduidelijk welke wegwerp-artikelen en disposables wel en niet meer gekocht mogen worden na die datum. We noemen daarom de 3 belangrijkste productgroepen voor horeca-, catering- en versbedrijven die een verbod krijgen.
1 - Plastic wegwerpbestek
De grootste groep van plastic producten voor eenmalig gebruik die vanaf 3 juli 2021 niet meer geproduceerd mag worden is wegwerp bestek. Dus plastic messen, vorken, lepels, gebaksvorkjes, enz. Maar ook plastic fritesvorkjes (bijvoorbeeld die kleintjes met een 3-tand en die met een zaagrand) en niet te vergeten de bekende plastic roerstaafjes voor in de koffie of thee.
Uiteraard verkopen we al de duurzame oplossingen. Het bestanddeel hiervan: hout. Dat lijkt in eerste instantie geen milieubewust alternatief, maar dat is het wel degelijk. Het hout is namelijk afkomstig uit goed beheerde bossen en heeft het FSC-certificaat. Dat staat voor Forest Stewardshop Council, een internationale organisatie die zich inzet voor behoud van bossen en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Alle door ons verkochte producten, in dit geval dus houten bestek, dragen het FSC-label:
In het verlengde van het bestek wordt ook de productie en import van plastic wegwerp borden in 2021 verboden. Wij bieden plastic borden aan in verschillende kleuren en in verschillende diktes, maar deze artikelen komen dus allemaal te vervallen per 3 juli. Daarnaast zullen ook plastic soepkommen niet meer verkrijgbaar zijn. Het alternatief voor plastic heet in dit geval suikerriet, een restproduct dat ontstaat bij de productie van suiker. Het materiaal is biologisch afbreekbaar, voedselveilig, smaakneutraal en kan gebruikt worden in de magnetron en in de oven:
Doordat restaurants door Covid massaal maaltijden voor afhalen en bezorgen verpakken is dit artikel op dit moment erg veel verkocht: de maaltijdbox van EPS-plastic of foam, in de volksmond piepschuim genoemd. Ook deze maaltijdboxen worden vanaf 3 juli 2021 verboden door de nieuwe EU-wetgeving. Net als alle andere EPS voedselverpakkingen, zoals bijvoorbeeld de piepschuimen hamburgerboxen. Ook in het geval van foam is de naam van het het belangrijkste alternatief suikerriet:
Vooralsnog zijn dat de belangrijkste per 1juli verboden plastic verpakkingen en disposables voor de branches die wij bedienen. Wat dus wel gebruikt mag blijven worden zijn alle soorten plastic snackbakjes en PP bakken. En ook bijvoorbeeld plastic schaaltjes voor vleeswaren, cellofaan zakjes en saladebakjes vallen niet onder het verbod. Hou wel in het achterhoofd dat ook andere wegwerp producten van plastic uiteindelijk niet meer verkocht zullen mogen worden. Wij zullen ons aanbod verder blijven aanpassen aan nieuwe en toekomstige regels. Heb je opmerkingen of wil je reageren? Ik lees het graag, hieronder!